Gyors és egyszerű hagyományos fehér kenyér és teljes kiőrlésű kenyér, ami semmilyen adalékanyagot nem tartalmaz.
Egy fehér kenyérre vonatkozó elkészítés javaslat:
Hozzávalók:
65 dkg SZIGETLISZT búzakenyérliszt BL80
egy tk só
egy tk cukor
2,5 dkg élesztő
víz
ízlés szerint egy ek zsírt is tehetünk bele
Egy teljes kiőrlésű kenyérre vonatkozó elkészítés javaslat:
Hozzávalók:
40 dkg SZIGETLISZT teljes kiőrlésű búzaliszt BTKL
10 dkg SZIGETLISZT búzafinomliszt BL55
egy tk só
kettő tk cukor
0,7 dkg élesztő
víz
ízlés szerint egy ek zsírt is tehetünk bele
Elkészítés:
Tipp: Érdemes előzőleg átszitálni a lisztet, hogy megszellőztessük, így a tészta könnyebb és levegősebb lesz, valamint könnyebben keveredik a többi hozzávalóval.
A lisztet (vagy liszteket) egy nagyobb tálba tesszük. Kb. 2-2,5 dl vizet langyosítunk egy pohárban, amiben elkeverjük az élesztőt. A tálban lévő liszt közepébe egy mélyedést formázunk, amibe beleöntjük az élesztős vizet, majd hozzáadjuk a cukrot. Ezután 10-15 percig letakarva hagyjuk felfutni.
Miután az élesztő felfutott, kevés vízben feloldjuk a sót. A tésztát összegyúrjuk, és hozzáadagoljuk a sós vizet. A tésztát 10-12 percig dagasztjuk, közben, ha szükséges, fokozatosan adagolunk hozzá még vizet, vagy ha túl ragacsos, akkor lisztet.
Az egyenletesre dagasztott tésztából cipót formázunk, az edényt letakarjuk egy konyharuhával, és 2 órán keresztül kelesztjük meleg helyen. A kelesztés után újra átgyúrjuk néhány könnyed, de határozott mozdulattal. Ne ijedjünk meg tőle, ha a cipó összeesik. Ezt követően hagyjuk még kb. 1 órát kelni. Közben 200-220 °C-ra előmelegítjük a sütőnket.
A kelesztés vége után egy késsel behasítjuk a kenyér felületét, és megkenjük kevés vízzel, majd az előmelegített sütőben kb. 30-45 perc alatt aranybarnára sütjük.
Egészségünkre!